21 Aralık 2007 Cuma

Windows Vista da USB Belleğiniz ile Performansı Arttırın






Bu hafta Sizlere Windows Vista ile Karşınıza gelicek yeni bir özellik olan ReadyBoost u ipucu olarak gösteriyoruz, Bilgisayarınızda Bellek yetersiz kaldığı durumlarda ek bellek kullanmaktansa U3 destekli bir usb bellek ile sisteminizin performansını arttırabilirsiniz. U3 destekli bir usb bellek kullandığınızda aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü ile karşılaşırsınız




Karşınıza gelen otomatik açılan pencerede Sistemi Hızlandır seçeneği ile bu özelliği devreye alabilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde ise Daha detaylı ayarın yapılacağı usb bellek özelliği görülmektedir.
READYBOOST seçeneği ile isterseniz Flash diskinizin ne kadarını RAM olarak kullanmak istediğinizi de ayarlayanbilmektesiniz. Biz yayında 2GB lık bir Flash disk takarak 1 GB lık bir alan ayarlamıştık.

SuperFetch :
Windows Vista ile gelen güzel özelliklerden birisidir. Winodws XP de bir uygulama çalıştırdığınızda sistem harddiskinizden programı yüklemeye çalışıyor sonra programı açıyordu. Tabi bu süreç harddiskinizin hızından tutunda işlemci ve RAM hızınıza kadar birçok aygıt tarafından etkilenerek karşınıza uzun bir süreç olarak da gelebiliyordu.
Örnek olarak bilgisayarınızı açtınız ve Messenger programını çalıştırdınız bu esnada bilgisayarınız Messenger programını Harddiskinizden yükler ve karşınıza getirir. Ortalama bir bilgisayarınız var ise karşınıza 3 ile 5 saniye arasında Messenger programı açılır. Programı kapatıp tekrar açtığınız zaman program RAM ‘ e yüklendiği için ikinci açışınızda ortalama 1 saniye daha erken gelir. Tabi bu esnada başka bir program açıp RAM ‘ i doldurmadıysanız.. eğer RAM miktarınız düşük ise o zaman program her açışınızda RAM deki eski bilgii siler ve Sabit diskiniz yani harddiskinizden Ram e yüklenir ve karşınıza yine aynı sürede gelir
READYBOOST :
SuperFetch yani Süper Önbellek tam RAM ‘ e ihtiyaç duyduğu anda yardımına READYBOOST devreye giriyor. SUPERFETCH sizin bilgisayarı nasıl kullandığınızı öğreniyor hangi programı ve hangi programları kullandığınızı öğreniyor ve onlara öncelik vermek için harekete geçiyor ve RAM’i bol bol kullanmaya başladığı anda READYBOOST devreye giriyor ve sisteminizin performansını artırmak için işlemeye başlıyor.







Hiç yorum yok: